Important de retinut este ca 30 - 35%din caldura unei locuinte se pierde prin peretii exteriori. Cu alte cuvinte, bani aruncati degeaba pe caldura pe timpul iernii.
Asadar, indiferent ca locuiti la casa sau la bloc, o buna izolatie termica va va ajuta sa cheltuiti mai putin pe timp de iarna si totodata sa va bucurati de un confort sporit.
Avantaje de costuri si de confort apar si pe timpul verii. Ganditi-va ca apartamentul sau casa in care locuiti nu se va mai incinge atat de tare, iar aparatul de aer conditionat nu va trebui sa mearga la maximum astfel incat sa puteti respira. Vara, un perete exterior bine izolat mentine interiorul locuintei la o temperatura relativ constanta.
PolistirenPrintre cele mai utilizate materiale pentru termoizolare sunt polistirenul expandat (EPS) si polistirenul extrudat (XPS) datorita pretului mai redus. EPS-ul este folosit atat la exteriorul cladirii, cat si la interior, acoperis, tavan si incalzire in pardoseala. XPS-ul este recomandat pentru termoizolari in medii umede (fundatii, socluri si terase inversate) datorita impermeabilitatii superioare. XPS-ul nu are capacitatea de a „respira”, fapt care nu il recomanda pentru termoizolarea exterioara a fatadelor.
Vata minerala
Este un alt material des folosit indicat pentru fatade, terase si acoperisuri. Aceasta permite un transfer mai bun al umiditatii din interiorul casei catre exterior si asigura o izolare termica fonica mai buna decat polistirenul.
Spuma poliuretanica
Este o alternativa superioara la polistiren sau vata minerala, cu ajutorul careia veti economisi spatiu, deoarece se aplica intr-un strat de 3 cm, doar pe una dintre suprafete (interioara sau exterioara). Spuma poliuretanica rigida ofera o buna termoizolatie, hidroizolatie, plus un grad ridicat de fonoizolatie deoarece interiorul si exteriorul sunt separate printr-o anvelopa continua, fara punti termice.
Celuloza
Acest tip de termoizolatie se obtine din reciclarea hartiei si are caracteristici de izolant termic si fonic superioare materialelor traditionale. Coeficientul de transfer termic este mai bun decat al vatei minerale, iar aplicarea fara discontinuitati la imbinarea cu structura pe care se monteaza, ii sporeste performanta de izolator termic. Costurile pentru acest tip de termoizolatie sunt mai mari cu 15 - 20% fata de cele ale unor materiale traditionale.
Canepa
Termosistemul cu canepa este recomandat pentru izolarea acoperisurilor, a peretilor si a pardoselii, asigurand un transfer termic bun. Capacitatea excelenta de difuzie a produsului realizeaza reglarea automata a umiditatii, ceea ce permite crearea unor conditii climatice placute si sanatoase in interiorul incaperii. Datorita faptului ca fibrele de canepa nu contin albumina, nu este nevoie de un tratament impotriva moliilor si gandacilor.
Vopsea termoizolatoare
Astfel de termosisteme au un continut ridicat de microsfere de sticla 3MTM, care functioneaza pe principiul reflexiei. Reprezinta o metoda eficienta de termoizolatie pentru interior destinata protectiei impotriva supraincalzirii peretilor pe timp de vara si de incalzire rapida a incaperilor pe timp de iarna.
Asadar cele mai populare termoizolatii sunt cu polistiren si vata minerala bazaltica (ca lideri de piata recomandam gama Sto)
Cateva sfaturi pentru alegerea materialelor pentru termoizlatie :
1. Cum alegeti corect un sistem termoizolant? Trebuie facute calcule sau e suficient sa se cunoasca grosimea zidurilor?
Un sistem termoizolant se alege în functie de câteva criterii importante, si anume: orientarea imobilului catre punctele cardinale, distanta dintre cladirile învecinate si nu în ultimul rând, zona geografica.
Este esential sa se realizeze o auditare energetica a cladirii, sau cel putin o investigare termografica, nefiind suficienta cunoasterea grosimii zidurilor. Daca acest lucru nu este posibil, atunci se recomanda alegerea unui polistiren de fatada cu o grosime de minim 100 mm.
2. De ce sunt importante celelalte straturi ce urmeaza a fi puse peste placile termoizolante? Nu este suficienta doar tencuiala?
Tencuiala decorativa , asa cum sugereaza si denumirea, are în primul rând un rol decorativ.
Pentru marirea rezistentei polistirenului de fatada la socurile mecanice, la fortele de compresie si tractiune care apar pe fatade, dar si pentru oprirea patrunderii razelor UV, polistirenul de fatada se lipeste de perete cu adeziv de polistiren, se fixeaza in dibluri, dupa care se aplica plasa de armare inglobata în adezivul de polistiren si se trage al doilea strat de adeziv.
3. Sistemele trebuie alese si în functie de zona geografica? La mare aerul este sarat si este mult vânt, iar la munte ploua si este zapada, se iau în considerare acesti factori atunci când se alege sistemul?
Într-adevar, zona geografica este foarte importanta. De exemplu, în zonele cu multa umezeala, se recomanda folosirea adezivului de polistiren cu proprietati de respingere a apei, iar ca strat de finisare - decorare, este recomandata tencuiala decorativa structurata cu efect hidrofob, cu rezistenta la intemperii (înghet si dezghet), precum si la razele UV.
4.Executarea corespunzatoare a fiecarei operatii de montarea a temoizolatiei este esentiala pentru un rezultat profesional dorit.
4.Executarea corespunzatoare a fiecarei operatii de montarea a temoizolatiei este esentiala pentru un rezultat profesional dorit.